27. elokuuta 2017

Uusia tuulia - uusi talli

Yksi loppu on toinen alku? Olin viime maanantaina ensimmäistä kertaa Salon ratsastuskoulu Merlitzissä. Maanantaina oli ensimmäinen kokeilu koulutunnilla, tiistaina ensimmäinen hyppytunti. Päätös tallin vaihdosta tuli hyvin nopeasti ja päätös oli ainakin näin ensimmäisten kertojen jälkeen hyvä. Saa nähdä mitä tulee jatkossa.

Maanantain koulutunnille suuntasin hieman jännittyneenä. Tietysti uudelle tallille meneminen ja täysin uusilla hevosilla ratsastaminen herätti jännitystä, mutta talliin sisälle päästyäni kaikki jännitys karisi pois ja tunsin olevani ihan kuin kotonani. Tallissa, hevosten keskellä. Sain ratsukseni Pulla-nimisen isohkon kimon Puoliveritamman, joka muiden mukaan kuumui todella herkästi ja oli todella reipas. Pulla ei ollut karsinassa kovin seurallinen, se mielummin vain möllötti paikoillaan, kuin olisi kerjännyt huomiota.


Ratsastaessa Pulla oli todella erilainen kuin kukaan ennen ratsastamani hevonen, mutta samalla todella kiva, Opettaja sanoikin, että moni pitää siitä kovin. Tunti aloitettiin käynnissä tehtävillä kahdeksikoilla molemmissa päädyissä ja sain hieman jäykän tuntuista Pullaa venyteltyä tai taivuteltua. Ravissa teimme päätyihin ensin vain ympyrät ja itse totuttelin Pullan hassuihin askeleisiin. Tamma oli melko kookas, mutta sen ravi oli pientä, kuin ponilla. 

Ravityöskentelyä jatkettiin pääty-ympyröiden jälkeen loivalla kiemuralla, jonka korkeimpaan kohtaan tehtiin voltti. Ja voltti tehtiin kiemurasta ulospäin, että saatiin taivutettua hevosia molempiin suuntiin. Pulla tuntui hieman vielä jäykältä, mutta pikkuhiljaa sain sitä taipumaan enemmän ja enemmän. Pian kaarevat urat sujuivat jo hienosti ja Pulla taipui voltilla hyvin. Tehtävää muutettiin vielä niin, että voltin jälkeen uralle ei menty suoraan, vaan hevonen suoristettiin ja kulmaa kohti suoriuduttiin pohkeenväistöllä. Tämä olikin hieman haastavaa, koska ratsuni ei suostunut millään astumaan rehellisesti ristiin. Viimeisillä kerroilla se alkoi kuitenkin opettajan sanoin näyttää jo normaalilta.

Volteilla Pulla alkoi jo pikkuhiljaa taipumaan!

Välikäyntien jälkeen aloitettiin laukkatyöskentely. Jäimme toiseen päätyyn ympyrälle ja aina sopivan tilaisuuden tullen, kun hevonen oli hyvin avuilla ja taipuneena, piti tehdä vastalaukkaympyrä toiselle puolelle. Hiukan jännitti, että Pulla olisi tipahtanut raville, mutta entinen vaativan tason kenttähevonen suoritti vastalaukatkin hienosti. Laukka ei tuntunut niin pieneltä kuin epäilykseni olivat pienen ravin jälkeen olleet, vaan se tuntui kuuluvan sen kokoiselle hevoselle. Sitä sai myös koottua todella kivasti ja kokosimmekin laukkaa toiseen suuntaan niin paljon kuin oli mahdollista. Pulla tosin oli niin innoissaan menossa, että kokoamista sai tehdä koko ajan vatsalihakset hapoilla. 

Loppuraveissa Pullaa piti aktiivisesti rauhoitella, kun se oli laukan jälkeen niin menossa. Mutta ei hevonen minun mielestäni mitenkään kuuma ollut, ei lähellekään edes Huimaa, jota voi sanoa kuumaksi poniksi. Se vain vähän innostui laukassa. Toki esteradalla hevonen voi olla vaikka kuinka kuuma, mutta koulutunnilla olisi mahdollisesti ollut tarvetta kannuksille, että hevosta olisi saanut tottelemaan paremmin pohjetta.

Minulla oli hieman vaikeuksia päästä lähtemään vastalaukkaympyrälle, kun aina joku tuli sieltä vastaan,
tai tiellä oli erään tuntilaisen rusettihäntäinen ratsu, jonka taakse ei ollut menemistä.

Kaiken kaikkiaan todella kiva tunti ja hyödyllinen. Taas opin asioita ja sain jopa keskellä kaikkea yhden älynväläyksen kuinka kuuluu ratsastaa, mutta arvatkaapa vaan unohdinko sen jo ennen tunnin loppua. Ei ole pienintäkään muistikuvaa mitä olen tunnilla miettinyt. :D

Mutta joo, pian tulossa postausta tiistain estetunnista ja siinäkin postauksessa vilahtelee koulutunnin Pulla-kuvia, koska epäonneksemme estetunnille sattui kamala sadesää ja menimme maneesissa, jossa kuvaus ei ottanut onnistuakseen.
xoxo


2 kommenttia:

 1. Nimetön28/8/17

  Aijotko lopettaa kokonaan melkkilässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan varma vielä(kään). Ainakin yhden kymppikortin verran käyn Merlitzissä, voi olla että vaihdan takaisin Melkkilään, voi olla että jään tuonne. Mutta Melkkilässä käyn ainakin katsomassa kisoja ja ratsastamassa kaverien hevosilla kun tulee tarvetta... :D

   Poista