5. syyskuuta 2017

"Se on sun tuleva kisahevonen!"

Enpä olisi uskonut tätä kuulevani. Ainakaan tästä kyseisestä nelijalkaisesta, läsipäisestä, kilpikonnamaisesta turbomuulista. Kyseisen lauseen pamautti uusi luokkatoverini, joka on tällä kyseisellä haamuhuppuisella kauramoottorilla ratsastanut. Ja kyse on siis - mikäli ette kauniista kuvailuistani jo arvanneet - Rio-nimisestä kavioeläintapauksesta. Olen ratsastanut Merlitzissä nyt kolme viikkoa, yhteensä kuusi kertaa. Neljä kertaa olen ratsastanut Rips-Rips-Riolla ja kaksi kertaa ihanalla Pulla-tammalla. 

Onhan Riokin aivan ihana - karsinassa. Siellä se kerjää huomiota ihan koko ajan ja tunkee syliin jopa melkein ärsyttävyyteen asti. Mutta ratsastus onkin sitten ihan eri homma. En voi sanoa pitäväni tästä eläimestä ihan kauheasti, koska en osaa sillä ratsastaa. Toki aina toitotan sitä, että vaikealla hevosella kehittyy, mutta kun tällä hevosella en ole kokenut onnistumista kuin kaksi sekuntia! Eikä hevonen muutenkaan ole ihan sen tyyppinen, mitä etsin. Haluaisin sirorakenteisen, reippaan ja edestä kevyen hevosen. Rio on aikalailla kaikkien noiden kriteereiden vastakohta, mitä nyt esteillä syttyy ja menee vähän enemmän eteen. 

Mutta hyppääminen sujuu, vaikka ratsastajat siltä kuuleman mukaan putoilevat aina!

Tämän päivän estetunnista on tarjolla Honor 7-laatuisia kännykkäkuvia, sekä -videoita. Kaikki kuvat eivät ole ihan
täydelliseen ajankohtaan napattuja, mutta kun kuvia kerran on, en ala nirsoilemaan.
Tämän päiväiseen estevalmennukseen tiesin jo saavani Rion, koska eilisellä koulutunnilla opettaja sanoi että minun pitäisi ratsastaa tällä vielä seuraavanakin päivänä, koska sen saaminen pehmeäksi oli niin lähellä. Koulutunti oli aikamoinen työmaa, koska Rion harjoitusravi on suoraan sanoen pyllystä koska se on niin iso, mutta hieman töksähtävä, samoin kuin laukka. 

Tunnilla mentiin ympyrällä ensin isoa laukkaa, sitten se koottiin niin pieneksi kuin mahdollista (ei kovin helppoa hevosella, jolla on jalkapallokentän pituinen laukka ja joka ei kokoa helposti) ja tiputettiin lyhyestä laukasta valtamerilaivan kokoiseen harjoitusraviin. Ravia piti pidentää niin paljon kuin hevosesta lähti, kunhan se pysyi tahdissa. Ja Rioltahan sitä ravia löytyy, varsinkin laukan jälkeen. Istu siellä sitten ja yritä pitää kädet alhaalla... Vaikeaa oli!

Mutta estevalmennukseen! Päätin pitää positiivista fiilistä yllä, koska hyppääminen ei ollut viimeksikään vastenmielistä tällä hevosella. Lisäksi menimme ulkokentällä ja ratana oli hieman isompaa estettä, kuin 60cm. Alkuraveissa yritin vain taivutella hevosta, jotta saisin siihen edes hiukan tuntumaa. No, hevonenhan on yhtä kuin rautakanki, joten taivuttelu ei ollut ihan helpoin homma. Mutta yritystä ei taaskaan puuttunut, onneksi olen näin sisukas ratsastaja, joka ei anna periksi! (pientä itsekehua, köh köh!)


Tehtävänä oli tehdä paljon voltteja. Ravissa hevonen ei taipunut millään, tunki vain ulkoapujen läpi ja sitä piti puskea koko ajan eteenpäin ja se oli suoraan sanoen todella raskas ratsastettava. Laukassakin tapahtui ulkoapujen läpi tunkemista volteilla ja lyhyet estejalustimet vaikeuttivat vielä enemmän koko hommaa. Kuulostaa tekosyiltä, mutta tottahan tuo on. 

Aloitimme verryttelyhypyt pienellä okserilla, joka oli helppo ja mukava tehtävä. Rio toimi oikein hyvin, mutta sitä piti kovasti vain puskea eteenpäin. Hevonen oli niin kamalan laiska, että tuntui ettei raipasta ja edes kannuksista ollut mitään apua. Verkkahypyt kuitenkin olivat ihan hyviä ja hevosen hyppyvoima pelasti aika usein vieden esteen ylitse jopa huonosta laukasta. Tulimme okserin molempiin suuntiin kaksi kertaa ja hypyt eivät olleet kertaakaan mitenkään katastrofeja. Odotin niitä katapulttiloikkia, mutta niitä ei tullut. Tai sitten tuli, mutta en vain huomannut, koska olen tottunut niihin Mimmin kanssa. 

Verryttelyn jälkeen vuorossa oli viiden esteen rata, joka tultiin kaksi kertaa. 


Ensimmäinen rata sujui keskinkertaisesti. Alussa Rio oli alitempoinen ja hidas, mutta ensimmäisen esteen jälkeen se hieman pääsi ylös siitä siirapista, jonka aina kuvittelen sen jalkoihin. Kuitenkin kaarre toiselle esteelle vei laukkaa aika paljon ja linjan ensimmäiselle esteelle tuli hieman vino askel. En tiennyt linjan pituutta, joten en ollut varma laukkojen määrästä. Kuudennella askeleella ajattelin hevosen ottavan vielä yhden, mutta askeleen paikalle tuli hassu miniaskel ja sen jälkeen hevonen loikkasi kunnon hypyllä pystyn yli. Viimeiset kaksi estettä sujuivat hyvin ja sain molemmille hyvän askeleen. 

Toisella radalla skarppasin jo alussa ja sain hevosen hyvätahtiseen laukkaan jo ennen ensimmäistä estettä. Kaarre toiselle esteelle kuitenkin söi taas laukkaa hiukan ja linjan ensimmäinen hyppy oli jälleen hieman epämääräinen. Sain kuitenkin hyvät kuusi laukkaa linjaan, vaikka viimeiselle tulikin hieman normaalia isompi hyppy kauempaa. Viimeiset esteet sujuivat taas hyvässä rytmissä ja näin huomasin itsekin radan ainoaksi ongelmaksi hevosen tunkemisen oikealle ja näin valuvan vinoksi ennen linjaa. Linjan ensimmäiselle tulee huono hyppy ja toinen jää hieman optimaalista paikkaa kauemmas. 

Mulla niin menee hermo näiden hehtaarin kokoisten YouTube-videoiden kanssa, kun näitä ei saa upotuskoodillakaan pienemmäksi! Ärh.

Saimme tulla vielä kaksi estettä uudestaan ja valitsin linjan. Kun sain tulla sen ilman ensimmäistä estettä, sain Rion työnnettyä sisäapujen kanssa ulospäin, eikä se puskenut vinoksi. Linja onnistui todella hyvin. Hevonen sai paljon taputuksia ja vaikka emme hypänneetkään mitään isoa, tuntui radan hyppääminen todella kivalta. Loppuverryttelyissä jäin kahdeksikolle taivutae mahdollisimman paljon, mutta en ehtinyt saada hevosta vieläkään kunnolla alas, koska loppuverkka-aikaa oli niin vähän. Mutta onhan tuo hevonen nyt ihan mukava. Ihan okei.


En osaa vieläkään sanoa mielipidettäni Riosta. Se on haluamani esteratsun vastakohta, mutta omalla tavallaan se on niin kiva, kun se on niin samanlainen kuin Mimmi. Mutta en haluaisi samanlaista, haluaisin kokeilla jotain täysin erilaista. Ja tänään näin, kuinka paljon Pulla todella kuumuu esteillä.
Nyt ymmärrän, mistä kaikki puhuvat! Haluan todellakin kokeilla sitä. Hevonen todella menee ihan täysillä, ihan samanlainen kuin Huima aikoinaan. Miksi en ole löytänyt vielä mitään uutta?! :Dxoxo


2 kommenttia:

  1. Kivan näköistä teidän meno tuon videon perusteella! :) Tuo on kyllä hyvä, että pääsee menemään erilailla ratsuilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja joo, olen oppinut vaikka mitä uutta jo kuuden ratsastuskerran aikana. Uusilla (ja vaikeilla!) hevosilla oppii...

      Poista